06 березня 2014

7-мі Київські дерматологічні дні. Українські дні захисту від атопічного дерматиту

4 березня у великому конференц-залі  Національної академії наук України відбувся Всеукраїнський онлайн-семінар на тему «Актуальні питання профілактики та лікування атопічного дерматиту». До заходу долучились лікарі-дерматовенерологи, алергологи та педіатри. Формат міждисциплінарного підходу до вирішення питань лікування тяжких дерматологічних захворювань в черговий раз показав свою ефективність.

В дискусії та обговоренні проблем за допомогою онлайн-зв’язку прийняли участь лікарі з усіх регіонів України.

Відкрив захід головний дерматовенеролог МОЗ України, директор ТМО «Дерматовенерологія» м.Київ Олександр Літус. У вступномі слові він відзначив необхідність нормальної роботи медичної галузі під час складних політичних умов в країні і наголосив на основних приорітетах дерматовенерологічної служби України на найближчий час. Серед іншого була підкреслена важливість подальшого застосування міждисциплінарного підходу у вирішенні проблем пацієнтів. Також головний дерматовенеролог МОЗ відзначив необхідність зміни застарілих елементів атестації лікарів та заміни старих нормативних документів на сучасні. В продовженні вступного слова було сказано про необхідність створення власної юридичної служби, що буде працювати на потреби дерматологів і про розвиток фармацевтичної складової галузі.  Окрім вищесказаного  Олександр Літус запевнив, що продовжить активне застосування сучасних інформаційних технологій в процесі розвитку вітчизняної дерматовенерології.

Потім до аудиторії звернулась професор, завідувач кафедрою дерматовенерологіії НМАПО ім. Шупика Лідія Калюжна з темою щодо диференційної діагностики, стандартів та етапності лікування атопічного дерматиту.

Погляд на проблему з боку лікарів-алергологів представила професор, завідувач кафедри клінічної імунології та алергології Львівського НМУ ім. Данила Галицького, головний алерголог МОЗ України Валентина Чоп’як з темою інноваційних підходів в діагностиці та лікуванні атопічного дерматиту.

Професор, завідувач кафедри дерматовенерології та косметології ФІПО ДонМУ ім. Горького  Тетяна Проценко розповіла про нові можливості терапії атопічного дерматиту.

Головний лікар Київської міської шкірно-венерологічної лікарні Ніна Турик поділилася досвідом роботи Київської міської школи атопічного дерматиту.

Завідувач кафедри пропедевтики педіатрії №2 Харківського національного медичного університету Вікторія Клименко висловила погляд  дитячого алерголога на проблему атопічного дерматиту.

Про місце алерготестів в діагностиці алергічних захворювань шкіри розповів доктор медичних наук Віктор Літус.

Кандидат медичних наук Павло Чернишов показав ситуацію з якістю життя у пацієнтів з атопічним дерматитом.

Лікар клініки Євродерм Кузьма Хобзей висвітлив аспекти довготривалого менеджменту атопічного дерматиту.

Під час докладів тривало активне обговорення учасниками всіх складових проблеми.

У заході також прийняли участь фармацевтичні компанії, що підтримали «Українські дні захисту від атопічного дерматиту»

Захід відбувся за підтримки Міністерства Охорони Здоров’я, Національної академіії медичних наук України, НМАПО ім. Шупика, ГО «Українська Академія Дерматовенерології»